ascı 300x266 AşçıAşçı

Günlük olarak hazırlanması gereken yiyecekleri, belli bir plan içinde bilgi ve becerisini kullanarak, temizlik kurallarına uygun olarak servise hazır hale getiren kişidir.

Aşçı – Görevleri:

Aşçının görevleri aşağıda sıralanmıştır:

  •  Yemeklerin hazırlanışı esnasında gerekli malzemenin tam ve taze olup olmadığını denetlemek;
  •  Yemek için gerekli olan malzemenin nasıl hazırlanacağını aşçı yardımcısına tarif etmek;
  •  Malzemeyi tarife uygun olarak tencereye veya karavanaya koymak;
  • Yemeği türüne göre (zeytinyağlı, etli vb.) pişirmek üzere fırına veya ocağa yerleştirmek;
  •  Yemek pişince hava frikoya bırakmak ve orada bekletmek; (sıcak servis yapılması gereken yemekleri sıcak sulu kazana koymalıdır.)
  •  Mutfaktaki alakart menüsündeki yemekleri hazırlayıp ve gerekirse süslemek;
  •  Bazı durumlarda bizzat yemeği tabağa yerleştirerek servise hazırlamak;
  •  Mutfağın, kullanılan araç ve gereçlerin bakım ve temizliğini yapmak veya yaptırmak ve bu araç gereçlerin temizliğini denetlemek;.
  •  Eğer uzmanlaşmıi bir aşçı ise konusu ile ilgili olarak tüm detaylarla ilgilenmek.

Aşçı – Çalışma Ortamı ve Koşulları:

Aşçı görev yeri mutfaktır dolayısıyla çalışma ortamı sıcak ve nemlidir. İşte iken aşçılık mesleğinin gerektirdiği özel kıyafeti giyerler. Aşçılar birinci derecede malzeme ve aletlerle ilgilidirler. Zaman zaman işverenle, aşçıbaşı veya aşçı yamakları ile iletişim kurarlar. Çalışırken dikkatli davranmazlarsa yanma tehlikesiyle karşılaşabilirler. İş genellikle gündüz yapılır ama günlük yemek listesinin hazırlanması ve gerekli planlamanın yapılması gece çalışmayı gerektirebilir. Turizm bölgelerinde çalışanlar için mevsimlik çalışma söz konusu olabilir.

Aşçı – Çalışma Alanı ve İş Bulma Olanakları:

Günümüzde aşçılar bir mutfağa sahip çok farklı kurum ve kuruluşlarda görev yapabilirler.

Okul mutfağı, hastane mutfakları, fabrika mutfağı, ordu mutfağı, işyeri mutfağı, yemek fabrikaları mutfağı, otel mutfağı, restoran mutfağı, gemi mutfağı, uçak mutfağı, tren mutfağı, otobüs mutfağında da mutfak personeli çalışabilmektedir.

Kendi bilgi ve becerileri yeterli olduğu sürece bu meslekte işsizlik probleminin yaşanma ihtimali düşüktür. Yalnız bilgi ve beceriyi geliştirmek vesilesiyle meslekte ilerleyebilirler ve hatta bir yemek dalında uzmanlaşma sayesinde meslekte ilerleme sağlayabilirler.

Çeşitli yollarla iş bulma imkanlarına sahiptirler. Kendi çabalarıyla kurum ve kuruluşlara ulaşarak, gazete, dergi vb. yayınlar aracılığıyla, meslektaşları yardımıyla, mesleki eğitim öğretim kurumları aracılığıyla ve Türkiye İş Kurumu yardımıyla iş bulma imkanlarına sahiptirler.

Aşçı – Kazanacağı Ücret Aralığı:

Normal aşçı asgari ücretin biraz üzerinde maaş almaktadır. Bununla birlikte çalıştığı mutfağa göre bu bedellerdeğişmektedir. Ayrıca uzmanlaşarak mesleğinde ilerleyebilir ve çok daha yüksek maaşlara çalışabilir.